Archwium - Badanie mięsa na użytek własny
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wolowie informuje że zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny Dz.U.2016.885
Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt, z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków, w celu produkcji mięsa, jeżeli ubój ma być dokonany:
- na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane - posiadacz zwierząt, informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju
Informacja zawiera:
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
- gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
- numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
- miejsce i termin uboju,
- imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
- inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego,
- w przypadku, o którym mowa w § 2a ust. 1 - oświadczenie, że świnie były utrzymywane w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem;
W przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz, informacja, o której mowa w ust. 1, jest przekazywana w formie pisemnego powiadomienia zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka
wzór
Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub
kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
- Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia:
...............................................................................................................................................................................................
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo:1)
...............................................................................................................................................................................................
Gatunek zwierząt poddawanych ubojowi:
...............................................................................................................................................................................................
Liczba zwierząt poddawanych ubojowi:
...............................................................................................................................................................................................
Numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi:2)
...............................................................................................................................................................................................
Miejsce uboju:
...............................................................................................................................................................................................
Termin uboju:
...............................................................................................................................................................................................
Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju:
...............................................................................................................................................................................................
Inne dane, w tym numer telefonu, przekazującego powiadomienie:
...............................................................................................................................................................................................
- Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka
Oświadczam, że pokryję koszty zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka dokonanego zgodnie z rozporzą-
dzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczą-
ce zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147
z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozpo-
rządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepi-
sy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi,
i uchylającym rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęce-
- go) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.).
III. Informacja o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego
Zgłaszam do badania poubojowego mięso pozyskane / nie zgłaszam do badania poubojowego mięsa pozyskanego3)
ze zwierząt poddanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny.
Jednocześnie przypomina że ubojowi na terenie gospodarstwa poddaje się zwierzęta:
-zdrowe,
-pochodzące z gospodarstw (obszarów) nie podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom ze względu na choroby zakaźne,
-dopuszczone na określonych warunkach uboju świń w gospodarstwach zlokalizowanych na obszarach podlegającym ograniczeniom nakazom i zakazom w związku z ASF:
-przed ubojem przynajmniej trzydziestodniowy okres utrzymywania świń w tych gospodarstwach,
-zakaz uboju świń w gospodarstwie innym niż gospodarstwo pochodzenia, jeżeli znajdują się tam podejrzane zwierzęta o zakażenie lub chorobę albo chore lub zakażone,
-obowiązkowe badanie przedubojowe świń i poubojowe pozyskanego mięsa jeśli gospodarstwa położone są na obszarach ochronnych, objętych ograniczeniami i obszarach zagrożenia,
przeprowadzenie z urzędu pobierania próbek do badania w kierunku ASF w trakcie badania przed- lub poubojowego przy podejrzeniu wystąpienia tej choroby.
-po zakończonym okresie leczenia - po upływie okresu karencji
Ubojowi na użytek własny można poddać:
-cielęta do szóstego miesiąca życia,
-świnie,
-owce, kozy, drób
zajęczaki,
zwierząta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych albo pozyskiwane przez myśliwego w wyniku odstrzału mięsa zwierząt łownych przeznaczonego na własny użytek
Zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii
- Próbki powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii:
- niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
- niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
- Próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
- Dostarczający próbki powinien poinformować urzędowego lekarza weterynarii o:
- wieku zwierzęcia;
- miejscu pochodzenia zwierzęcia;
części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania
WYKAZ URZĘDOWYCH LEKARZY WETERYNARII PRZEPROWADZAJĄCYCH BADANIE MIĘSA
- GMINA WOŁÓW:
- Wiesław Janus
- Skłodowskiej –Curie 9, 56-100 Wołów
Tel.608020438; 713892767
- GMINA BRZEG DOLNY:
- Zygmunt Dziwiński
Ul. Naborowska 12; 56-120 Brzeg Dolny
- GMINA WIŃSKO
- Czesław Lechocki
- Iwno 46, 56-160 Wińsko
Osoby odpowiedzialne
Autor: | Henryka Filarowska |
Odpowiada: | Paweł Szewczyk |
Wytworzył: | Henryka Filarowska |
Data ostatniej zmiany: | 2020-11-06 11:48:31 |
Statystyki
Odwiedzin na stronie: | 997 |