Archwium - Aktualności
Inspekcja Weterynaryjna
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Rykach
ul. Aleja Spacerowa 2A
08-500 Ryki
tel: 81 865-10-61
e-mail: ryki.piw@wiw.lublin.pl
poniedziałek
od 8:00 do 16:00
wtorek, środa,czwartek, piątek
od godziny 7:00 do godziny 15:00
__________________________________________________________
__________________________________________________________
________________________________________________________
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach informuje, że od dnia 22 maja 2024 r, wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 kwietnia 2024 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.
Pełna treść rozporządzenia dostępna pod linkiem: Rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach udostępnia materiały opracowane przez Care4Dairy dotyczące najlepszych praktyk w celu wspierania dobrostanu cieląt, jałówek, krów mlecznych oraz zwierząt po zakończeniu produkcji mlecznej do wykorzystania w praktyce.
Cielęta
- Dobrostan cieląt https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/03/Calf_Welfare_PL-1.pdf
- Opieka nad cielęciem https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/03/Calf_CalvingCare_PL-1.pdf
- Wybrane procedury dla cieląt https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/06/Calf_ElectiveProcedures_PL-1.pdf
- Zachowanie cieląt https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/06/Calf_Behaviour_PL-1.pdf
- Środowisko dla cieląt https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/06/Calf_Environment_PL-1.pdf
- Co jest ważne w środowisku cielęcia? https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/04/01_Calves_Infographic-Welfare-Dairy-Cattle_P.pdf
- Żywienie cieląt https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/06/Calf_Nutrition_PL-1.pdf
- Zdrowie cieląt https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/06/Calf_Health_PL-1.pdf
Jałówki
- Dobrostan jałówek https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/03/Heifer_Welfare_PL-1.pdf
- Żywienie jałówek https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Heifer_Nutrition_PL-1.pdf
- Rozród jałówek https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Heifer_Reproduction_PL-1.pdf
- Zachowanie jałówek i interakcje człowiek-zwierzę https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Heifer_Behaviour_PL-1.pdf
- Środowisko jałówek https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Heifer_Environment_PL-1.pdf
- Zdrowie jałówek https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Heifer_Health_PL-1.pdf
- Optymalizacja środowiska dla jałówek https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/04/02_Heifers_Infographic-Welfare-Dairy-Cattle_P.pdf
Krowy
- Zdrowie krów https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/03/Cow_Welfare_PL-1.pdf
- Żywienie krów https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2022/10/Cow_Nutrition_PL-1.pdf
- Choroby zakaźne krów https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2022/10/Cow_InfectiousDisease_PL-1.pdf
- Środowisko krów https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2022/10/Cow_Environment_PL-1.pdf
- Zarządzanie okresem zasuszenia https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2022/10/Cow_DryPeriod_PL-1.pdf
- Zachowanie krów i interakcje człowiek-zwierzę https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2022/10/Cow_Behaviour_PL-1.pdf
- Zdrowie wymion krów https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Cow_Udder-health_PL-1.pdf
- Lokomocja krów https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Cow_Locomotion_PL-1.pdf
- Choroby metaboliczne i żywieniowe krów https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Cow_MetabolicDisease_PL-1.pdf
- Rozród krów https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2023/07/Cow_Reproduction_PL-1.pdf
- Opieka po wycieleniu https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2022/10/Cow_CalvingCare_PL-1.pdf
- Wskazówki i porady dotyczące zarządzania wycieleniami https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/04/03_Cows_Infographic-Welfare-Dairy-Cattle_P.pdf
Krowy kończące karierę
- Koniec produkcji mlecznej https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/03/End_of_Career_PL-1.pdf
- Podejmowanie decyzji o eutanazji https://care4dairy.eu/wp-content/uploads/2024/04/04_End-of-career_Infographic-Welfare-Dairy-Cattle_P.pdf
ODSTRZAŁ SANITARNY DZIKÓW
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach informuje, że w dniu 8 kwietnia 2024 r. ukazało się Rozporządzenie nr 2/2024 Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rykach, w sprawie zarządzenia odstrzału sanitarnego dzików na terenie powiatu ryckiego.
Treść rozporządzenia dostępna pod linkiem: https://www.e-bip.org.pl/upload/00489/20032/1267780-56687007.pdf
PRZESYŁKI ZAWIERAJĄCE PTAKI ŻYWE
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach informuje, że w związku z występowaniem na terytorium Polski wysoce zjadliwej grypy ptaków, Poczta Polska S.A. zawiesiła z dniem 2 kwietnia 2024 r. do odwołania przyjmowanie i dostarczanie przesyłek, które zawierają żywe ptaki (pisklęta ptactwa domowego).
KOMUNIKAT W SPRAWIE WIOSENNEJ AKCJI SZCZEPIENIA LISÓW PRZECIWKO WŚCIEKLIZNIE
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach, że w dniach 4-17 kwietnia 2024 r. na terenie województwa mazowieckiego planowane jest przeprowadzenie wiosennej akcji szczepienia lisów wolnożyjących przeciwko wściekliznie.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach, że w dniach 8-12 kwietnia 2024 r. na terenie województwa lubelskiego planowane jest przeprowadzenie wiosennej akcji szczepienia lisów wolnożyjących przeciwko wściekliznie.
Pełna treść komunikatu dostępna pod linkiem: KOMUNIKAT WIOSENNA AKCJA SZCZEPIEŃ LISÓW PRZECIWKO WŚCIEKLIZNIE
UWAGA
PODMIOTY PROWADZĄCE SKLEPY ZOOLOGICZNE
NA TERENIE POWIATU RYCKIEGO
W związku z pismem Zastępcy Głownego Lekarza Weterynarii znak
WOZH.420.1.9.2023(3) z dnia 14 marca 2024 r., dotyczącego postępowania powiatowych lekarzy weterynarii przy rejestracji sklepów zoologicznych, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach informuje o konieczności złożenia wniosku w tutejszym inspektoracie celem objęcia nadzorem urzędowym działalności polegającej na prowadzeniu działalności
w ramach sklepu zoologicznego.
Pełna treść pisma dotyczącego ww. sprawy dostępna pod linkiem: Pismo do podmiotów prowadzących sklepy zoologiczne na terenie powiatu ryckiego
__________________________________________________________
___________________________________________________________
Zalecenia GLW w postępowaniu z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad wynikających z:
- ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122);
- rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
- opinii naukowych;
- statystyki GUS.
Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
- Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej.
Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
METODA - Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci (art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy. W związku z tym, miejsce ogłuszania
i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych.
MIEJSCE - wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
- Zalecenia dotyczące personelu.
- ukończone 18 lat,
- doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie
z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe)
- w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania
i uśmiercania ryb.
- Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb.
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,
- optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
- Zalecenia dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez odbiorców detalicznych.
W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
- Zalecenia dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb po ich zakupie w sklepie.
Zaleca się, aby:
- czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy,
- opakowania indywidualnie używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej spełniały wymagania podane w pkt. 4.
__________________________________________________________
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach, przypomina, iż zgodnie z wymogami ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1075 z późn. zm.) posiadacz zwierząt gospodarskich ma obowiązek poinformowania powiatowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia bydła, owiec i kóz.
Informację o padnięciu bydła, owiec, kóz należy niezwłocznie zgłosić do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Rykach z podaniem danych:
- Imię i nazwisko posiadacza zwierzęcia
- Nr kolczyka padłego zwierzęcia
- Data urodzenia zwierzęcia
- Data i godzina padnięcia zwierzęcia
- Przyczyna padnięcia zwierzęcia (jeśli jest znana)
- Płeć padłego zwierzęcia
- Ilość sztuk bydła pozostała w gospodarstwie
- Nr telefonu kontaktowego do posiadacza zwierzęcia
Obowiązek zgłoszenia przez posiadacza zwierzęcia padnięcia bydła, owiec i kóz wynika z art. 42 ust. 1a ustawy o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt z dnia 11 marca 2004 r. (tj. z 2023 r. poz. 1075 z późn. zm.).
Zgodnie z art. 85 ust 1 pkt 2b, kto uchyla się od obowiązku informowania Powiatowego Lekarza Weterynarii o każdym przypadku padnięcia bydła, owiec lub kóz podlega karze aresztu, ograniczenia wolności lub karze grzywny.
Podstawą do wyrejestrowania bydła w ARiMR jest dokument odbioru padliny wydany przez zakład utylizacyjny.
_________________________________________________________________
____________________________________________________________
UWAGA - ZMIANA SIEDZIBY
Informujemy, że obecnie siedziba Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Rykach
znajduje się przy ul. Aleja Spacerowa 2A w Rykach (dawny budynek KP PSP) - I piętro.
____________________________________________________________
_____________________________________________________________
Wytyczne - zagrożenie wystąpienia obgryzania ogonów u świń / stosowanie materiałów wzbogacających środowisko dla świń.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach informuje o ukazaniu się wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii, opracowanych z inicjatywy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku z działaniami zaleconymi przez Komisję Europejską w zakresie:
- stosowania materiałów wzbogacających środowisko dla świń.
_____________________________________________________________
______________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
_________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________
________________________________________________________
_____________________________________________________________
________________________________________________________________________
___________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_________________________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________________________
_____________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Osoby odpowiedzialne
Autor: | Radosław Soldat |
Odpowiada: | Radosław Soldat |
Wytworzył: | Radosław Soldat |
Data ostatniej zmiany: | 2024-06-10 13:55:33 |
Statystyki
Odwiedzin na stronie: | 7310 |