Archwium - Aktualności
Inspekcja Weterynaryjna
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Rykach
ul. Aleja Spacerowa 2A
08-500 Ryki
tel: 81 865-10-61
e-mail: ryki.piw@wiw.lublin.pl
poniedziałek, wtorek, środa, piątek
od godziny 7:00 do godziny 15:00
czwartek od 7:00 do 18:00
__________________________________________________________
Zalecenia GLW w postępowaniu z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad wynikających z:
- ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122);
- rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
- opinii naukowych;
- statystyki GUS.
Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
- Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej.
Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
METODA - Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci (art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy. W związku z tym, miejsce ogłuszania
i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych.
MIEJSCE - wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
- Zalecenia dotyczące personelu.
- ukończone 18 lat,
- doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie
z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe)
- w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania
i uśmiercania ryb.
- Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb.
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,
- optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
- Zalecenia dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez odbiorców detalicznych.
W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
- Zalecenia dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb po ich zakupie w sklepie.
Zaleca się, aby:
- czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy,
- opakowania indywidualnie używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej spełniały wymagania podane w pkt. 4.
__________________________________________________________
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach, przypomina, iż zgodnie z wymogami ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1075 z późn. zm.) posiadacz zwierząt gospodarskich ma obowiązek poinformowania powiatowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia bydła, owiec i kóz.
Informację o padnięciu bydła, owiec, kóz należy niezwłocznie zgłosić do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Rykach z podaniem danych:
- Imię i nazwisko posiadacza zwierzęcia
- Nr kolczyka padłego zwierzęcia
- Data urodzenia zwierzęcia
- Data i godzina padnięcia zwierzęcia
- Przyczyna padnięcia zwierzęcia (jeśli jest znana)
- Płeć padłego zwierzęcia
- Ilość sztuk bydła pozostała w gospodarstwie
- Nr telefonu kontaktowego do posiadacza zwierzęcia
Obowiązek zgłoszenia przez posiadacza zwierzęcia padnięcia bydła, owiec i kóz wynika z art. 42 ust. 1a ustawy o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt z dnia 11 marca 2004 r. (tj. z 2023 r. poz. 1075 z późn. zm.).
Zgodnie z art. 85 ust 1 pkt 2b, kto uchyla się od obowiązku informowania Powiatowego Lekarza Weterynarii o każdym przypadku padnięcia bydła, owiec lub kóz podlega karze aresztu, ograniczenia wolności lub karze grzywny.
Podstawą do wyrejestrowania bydła w ARiMR jest dokument odbioru padliny wydany przez zakład utylizacyjny.
_________________________________________________________________
____________________________________________________________
UWAGA - ZMIANA SIEDZIBY
Informujemy, że obecnie siedziba Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Rykach
znajduje się przy ul. Aleja Spacerowa 2A w Rykach (dawny budynek KP PSP) - I piętro.
____________________________________________________________
_____________________________________________________________
Wytyczne - zagrożenie wystąpienia obgryzania ogonów u świń / stosowanie materiałów wzbogacających środowisko dla świń.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rykach informuje o ukazaniu się wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii, opracowanych z inicjatywy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku z działaniami zaleconymi przez Komisję Europejską w zakresie:
- stosowania materiałów wzbogacających środowisko dla świń.
_____________________________________________________________
______________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
_________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________
________________________________________________________
_____________________________________________________________
________________________________________________________________________
___________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_________________________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________________________
_____________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Osoby odpowiedzialne
Autor: | Radosław Soldat |
Odpowiada: | Radosław Soldat |
Wytworzył: | Radosław Soldat |
Data ostatniej zmiany: | 2023-12-29 09:20:05 |
Statystyki
Odwiedzin na stronie: | 7310 |