Archwium - Badanie mięsa na użytek własny
I.Terenowy obwód badania zwierząt rzeźnych i mięsa w Opolu Lubelskim:
Gabinet Weterynaryjny
lek. wet. Jan Fota
Józefowska 105, 24-300 Opole Lubelskie
tel.: 81-8272002, kom. 602706341
II. Terenowy obwód badania zwierząt rzeźnych i mięsa w Karczmiskach:
Gabinet Weterynaryjny
lek. wet. Tadeusz Błachnio
Nadrzeczna 5a/1, 24-310 Karczmiska
tel.: 81-8287178, kom. 606556106
UWAGA:
Od dnia 17 sierpnia 2015 r. możliwe jest wykonanie badania próbek mięsa świń
i dzików, pochodzących z terenu powiatu opolskiego, na obecność włośni metodą wytrawiania w:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Opolu Lubelskim
ul. Józefowska 105
Tel.: 81-8272229
Przyjmowanie próbek w PIW Opole Lubelskie: poniedziałek - piątek w godz.: 7.30 – 14.30
Badanie wykonywane będzie dwa razy w tygodniu.
ZASADY POBIERANIA I DOSTARCZANIA PRÓBEK DO BADAŃ
/Rozp. MRiRW z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U.2010.207.1370)/
- w przypadku świń
Pobiera się kilka próbek, każda wielkości orzecha laskowego z obu filarów mięśni przepony w przejściu do części ścięgnistej o łącznej wadze min. 50g.
- w przypadku dzików
Pobiera się 6 próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z: – mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej, mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka o wadze łącznej min. 50 g.
Jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych z w/w mięśni, wówczas pobiera się 4 próbki mięsa z mięśni, które są dostępne.
Ze względu na metodykę badania, do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Opolu Lubelskim, należy dostarczyć próbkę o wadze min. 100g.
Próbki powinny być dostarczone do badania:
1) niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
2) niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
3) próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
Cena badania w kierunku włośni metodą wytrawiania od 1 sztuki:
- 11 zł świnie,
- 20 zł dziki.
Osoby odpowiedzialne
Autor: | Mariusz Zalewski |
Odpowiada: | Mariusz Zalewski |
Wytworzył: | Radosław Bartler |
Data ostatniej zmiany: | 2015-07-29 14:14:45 |
Statystyki
Odwiedzin na stronie: | 18399 |