Archwium - Badanie mięsa na użytek własny
UWAGA. Świnie ze stref wyznaczonych w związku z ASF
w przypadku uboju na użytek własny muszą zostać poddane badaniu przedubojowemu i poubojowemu. Zamiar uboju należy zgłosić w PIW Opole Lubelskie oraz do urzędowego lek. wet.
I. Lekarze urzędowi przeprowadzający badanie przed i poubojowe w tym badanie na włośnie metodą kompresorową:
- brak lekarzy na 2023r.
II. Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Opolu Lubelskim / poniedziałek- piątek w godz. 7-15/
ul. Józefowska 105
Tel.: 81/ 827-22-29
Badanie próbek mięsa świń i dzików, pochodzących z terenu powiatu opolskiego, na obecność włośni metodą wytrawiania
Przyjmowanie próbek w PIW Opole Lubelskie: poniedziałek - piątek w godz.: 7.30 – 14.30
Badania wykonywane będą dwa razy w tygodniu /wtorek i piątek od 10.00/*.
*Uwaga: Terminy badania mogą ulec zmianie, o czym zlecający badanie będą informowani w momencie przyjmowania próbek do badań.
ZASADY POBIERANIA I DOSTARCZANIA PRÓBEK DO BADAŃ
/Rozp. MRiRW z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U.2010.207.1370)/
- w przypadku świń
Pobiera się kilka próbek, każda wielkości orzecha laskowego z obu filarów mięśni przepony w przejściu do części ścięgnistej o łącznej wadze min. 50g.
- w przypadku dzików
Pobiera się 6 próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z: – mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej, mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka o wadze łącznej min. 50 g.
Jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych z w/w mięśni, wówczas pobiera się 4 próbki mięsa z mięśni, które są dostępne.
Ze względu na metodykę badania, do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Opolu Lubelskim, należy dostarczyć próbkę o wadze min. 100g.
Próbki powinny być dostarczone do badania:
1) niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
2) niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
3) próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
Osoby odpowiedzialne
Autor: | Mariusz Zalewski |
Odpowiada: | Mariusz Zalewski |
Wytworzył: | Radosław Bartler |
Data ostatniej zmiany: | 2022-12-30 19:57:29 |
Statystyki
Odwiedzin na stronie: | 18399 |